Västerås 10-11/9 FINAL

Västerås 10-11/9

deltävling 11 & 12

Gurkracet nr2

FINAL

Då var det dags för "The grande Finale" i årets svenska sprintserie. Lokalisationen var Västerås Motorstadion och det var 78st anmälda och sugna chaufförer som var villiga att slåss om de hedersvärda pallplatserna. Nu skulle de slutliga medaljörerna i serie koras. En serie som sträckt sig över 12 deltvälingar under året och det var nu andra gången för året som vi hamnat i Våsterås. Men vart ska inte det hela avslutas om inte där det hela började. Som ni förstår var det som upplagt för dramatik och många andrenalinstinna chaufförer stod laddade på startlinjen under helgens finaltävlingar. Jag ska nu i ord och bild redogöra för händelseförloppet och i slutändan pressentera de sammanlagda pristagarna i Svenska Sprintserien 2022. Hoppas ni vill hänga med i svängarna här i krönikan för ibland kan det gå (för)fort mellan "tangenterna" för fru Olsson. Men jag lovar att jag ska läsa igenom texten ett par gånger innan jag publicerar eländet och jag hoppas att jag kan ge en så rättvis bild som möjligt. Nu kör vi!


Jag börja från början i resultatlistan och där finner jag klassen rallycross 2400cc. Dom stora starka grabbarna alltså. Här hittar vi i topp på lördagen Timmy Enlund från Västerås MS i en BMW E30. Han var även på pallen på söndagen men då ramlade han ned till en andra plats. Han körde på lördagen på tiden 2.40.70 och då var hans segermarginal hela 2.24s. Söndagstiden för Timmy var 2.18.47 och då hade han upp till segerpallen 1.58s. Nu var det så att bansträckningen var olika de båda dagarna så man kan inte jämföra tiderna med varandra. Här nedan följer en bild Timmy i BMW:n.
Vi fortsätter i resultatlistan på lördagen och då hittar vi Niclas Härdevik Norström från MSK Hammaren i en Ford Escort RS 16v på andra platsen. Han rattade snyggt runt banan på tiden 2.42.94 och var som jag tidigare skrev 2.24s efter vinnade Timmy. Niclas var även med i söndagens tävling men då bröt han kan jag läsa mig till i resultatlistan. Jag söker på face-boka man hittar ingen info där vad som hände. Jag är nog inte så bra på det där med "reserch" men han hade en träningstid men sen står det brutit. Här kommer en bild på Niclas i Forden.

Vi fortsätter med lördagstävlingen och då har vi hamnat på tredjeplatsen och där finner vi Michael Jons från Västerås MS. Michael kör en BMW 318 Compact. Han körde på tiden 2.44.94 och var med den tiden 4.24s efter vinnaren Timmy. På söndagen följer Michael upp detta resultat med att vara trea igen och då på tiden 2.20.80 och han var då 3.91s efter vinnaren. Men nu ska jag redovisa den här krönikans första medaljör totalt i serien. Michael blir nämnligen tvåa totalt i serien i klass 2400 rallycross. Mycket bra jobbat! Han har under säsongen införtjänat 205p och det räcker till en silvermedalj. Mycket starkt jobbat Michael! Här får ni en bild på den sammanlagda silvermedaljören. Hatten av och grattis!

Då fortsätter jag med resultat från söndagens tävling och där hittar vi en vinnare i Anders Johansson. Jag kan börja med att säga att han vann söndagen tävling och det på tiden 2.16.89 och det var med en vinstmarginal på 1.58s före Timmy Enlund som var tvåa. Lite förvånande ser jag att han inte var med i lördagens lista så han var alltså inte med under lördagen. Men vad spelar det förr roll för här har vi årets segrare i rallycross 2400cc. På 216 välförtjänta poäng så tar Anders hem totalsegern i serien. Mycket snyggt jobbat och flera gånger så har han varit snabbast av alla runt banorna. Han hade den näst snabbaste tiden denna söndag. Endast slagen med några tiondelar av en supercar lites. Här har vi alltså den största av de stora grabbarna. Anders kör för Team Mikro och han rattar en BMW E87. Här kommer en bild på den stora grabben och vinnaren i 2400cc. Grattis! 

Nu har jag ju redovisat vem som blev etta respektive tvåa i den här klassen totalt i årets lista. Men då fattas det ju en tredje plats totalt. Där hittar vi en riktig snygging (enligt mig) och då menar jag en Opel Ascona B. För er som känner mig sedan tidigare så ägde jag tidigare en Opel Ascona B. Min första rallybil som natruligtvis satte djupa spår i min själ. Så fort jag ser en så här snygg Ascona så får det blodet att svalla lite extra🤤Nog pratat om Oplar men här är han. Rickard Avelin från MSK Hammaren i den snygga "Opeltrasan" Ascona B (min opel gick under smeknamnet Opeltrasan). Rickard hamnar alltså på tredje platsen totalt i rallycross 2400cc. I tävlinarna här i Västerås så lyckades han med två fjädeplatser. Sammanlagt under året lyckas Rickard köra ihop 200p och med det en bronspeng totalt i serien. Så snyggt! Men i mitt öra så har det viskats ett rykte att "opeltrasan" är såld😢så vi kanske sett den för sista gången i sprintserien? Jag vet inte, men som sagt så är min rescherts inte så bra. Men jag hittar ingen mer info om detta 😩 Här kommer i alla fall en bild på "trasan", en av måååånga bilder jag har i min kamera!


Medaljörerna totalt i rallycross 2400cc:

1:a Anders Johansson

2:a Michael Jons

3:a Rickard Avelin
Då ska jag fortsätta i resultatlistan från Västerås finaltävlingar och då hamnar jag i klassen Juniorer rallycross 2150cc. Där hittar vi ytterligare en av mina favoriter. Nu blev ju detta startfält lite magert på slutet men det spelar ingen roll. När vinnaren här allt som oftast kör ifrån sina äldre kollegor så kan man ju inte annat än imponeras. Under denna finalhelg var dom bara två men den odiskutabla vinnaren båda dagarna samt totalt i serien för juniorer 2150cc är Leo Rosenqvist från Fredrikebergs MK i en Opel Astra. På lördagen kör han på tiden 2.49.14. Zeth Enarsson från SMK Arboga i en Saab 99 var den andra kämpen i den här klassen på lördagen. Zeth bröt tyvärr efter träningsåket på lördagen och jag kan intyga att den Saaben lät inte bra🧐så han deltog inte på söndagen. Trots detta så är jag också imponerad av Zeths framfart i serien som slutar i en totalt andra plats. En fin utveckling under året Zeth! Men åter till Leo. Han hade faktiskt den snabbaste tiden i 2150cc på lördagen och även på söndagen. Då menar jag totalt i 2150cc klassen. Leo kör alltså junior 2150cc. Den "yngreoerfarna" klassen. Men vad spelar det för roll när det finns en talang. Jag blir nästan tårögd när jag inser att det finns eldsjälar som kommer till tävlingar nästan själva. Inga mekaniker och team runt omkring sig. Knappt tak över huvudet, och så kör han skjortan av många andra. Leo hade faktsikt snabbaste tid även på söndag i 2150cc innan han packade ihop efter första åket då motor återigen inte ville vara med på noterna. Han har haft en hel del problem motormässigt under säsongen med sin Opel. Den har väll inte alltid leverarat "skönsång" om man säger så. Jag kan berätta att jag själv faktist var lite bekymrad hur jag skulle tackla första högern efter starten här i Västerås. Jag fick inte till den alls och var ganska frusterad så jag gick och ställde mig i slänten och inspekterade de övriga förarna hur de bettede sig (troligen Hälleforsmål=bettede. Jag är Hälleförsere) och när jag såg hur denna Leo tog den svängen....Men Hallå! Det var ju så man skulle göra med en framhjulsdriven bil! Nu tror jag ju inte att jag lyckades med en sådan "Leosväng" där men tack Leo för lektionen! Av alla som jag stod och tittade på så var Leo klart imponerade i den högern och jag kan säga att det inte var bara jag som hade stora problem med den kröken. Nu har jag babblat på så mycket här att jag glömt om jag skrivit vilken tid Leo körde på på söndagen. Hans tid var då 2.21.11. Snabbast i 2150cc senior var 2.21.42. Här bild på Leo, Årets totalvinnare i 2150cc Junior! så jävla grattis!!! Leo samlade på sig 208p totalt i serien. 

Här följer en bild på Zeth Enarsson som alltså var tvåa totalt efter Leo i serien. Zeth kör för SMK Arboga i en Saab 99. Zeth körde alltså enbart träningen på lördagen innan han bröt med motorfel men han är en hedersvärd vinnare av silvermedaljen i serie. Zeths totalpoäng i serien var 183.

och nu ska jag pressentera vem som blev trea i Juniorer 2150cc i årets serie. Det blev Ludvig Fredholm från Ljusdals MS i en Volvo 242. Ludvig körde bara sex deltävlingar i serien men det resulterade i en tredje plats totalt. Här bild på Ludvig som kör för Ljusdals MS i en Volvo 242.


Medaljörer totalt i Junior rallycross 2150cc:

1:a Leo Rosenqvist

2:a Zeth Enarsson

3:a Ludvig Fredholm

Då var det dags att pressentera klass rallycross 2150cc. Dom som är seniorer och inte juniorer kan man säga. Där har vi en vinnare i form av Fredrik Blom från SMK Hälsinge i en Saab 900. Han vann både lördagen och söndagen här i Västerås och han vinner även totalt i serien. Han lyckades köra ihop 231 totalpoäng. Hans segertid på lördagen i västerås var 2.50.16 och med den tiden var han 1.15s före lördagens tvåa. På söndgen körde Fredrik på tiden 2.21.42 och vann då med 4.84s. Det är alltid så att man har andan i halsen när man tittar på Fredriks körning. Bilen åker nog mera på tre hjul än på alla fyra och jag trodde nog att han skulle tippa över ett par gånger men Fredrik lyckas på nått vis tämja den "vilda" sabben. Jag kan garantera att det alltid är maximal attack när Fredrik är på banan. Från min utkikspost i förta svåra högern så var han nog den förare som lyckades hålla mest innern där. Han körde ned konerna nästan varje vända så det blev smul av dom😂 Här får ni en bild på den vilt satsande Blommen.

Då var det dags att pressentera den som var tvåa på lördagen och det var Simon Gustavsson i en Saab 900. Simon kör för Sunnansjö MK. Hans tid på lördagen var 2.51.31 som alltså var 1.15s efter Fredrik. Men på söndagen så hittar vi Simon längst ned i resulatlisten och där står det brutit. Jag vet inte vad som hände men nått fel var det nog som var trasigt i alla fall för han hade ingen tid alls. Här har jag i alla fall  fått en bild på Simon i Saaben på lördagen. 

och här har vi nog förklaringen varför Simon bröt på söndagen. Haveri. 

Då ska vi ha den som var trea på lördagen och det blev Per Lindberg i sin Volvo 240. Per kör för SMK Dala. Han körde på tiden 2.52.09 och var då 1.93s efter vinnande Fredrik. På söndagen kör Per upp sig till andra platsen och är då 4.84s efter Fredrik och tiden han körde på var 2.26.26. Här följer bild på Per i Volvon.

Så har vi Niklas Blidberg från Ludvika MS på tredje platsen i söndagens tävling. Han var på en fjärde plats på lördagen men lyckades allså klättra upp på pallen på söndagen. Han körde då på tiden 2.27.35 och var med den tiden 5.93s efter vinnarFredrik. Men Niklas har kört så bra under säsongen att han hamnar på en bronsplats totalt i serien med 176p. Stort grattis till det. Här bild på Niklas i sin Opel Kadett GSI. 

Då har jag redovisat hur det gick i den här klassen i västerås och vem som blir totalvinnaren och totaltrean i i serien. Men då har vi ju en totalplacering kvar och det är ju nr2 och där hittar vi Dahn Tjernell från SHRA Sundsvall i en Volvo 242. Han var med i Västerås  men var då på placeringarna fem och fyra men hans totalpoäng på 187 räcker alltså till en fin silverpeng i serien. Här kommer bild på Dahn i Volvon. 


Medaljörer total i rallycross 2150cc:

1:a Fredrik Blom

2:a Dahn Tjernell

3:a Niklas Blidberg

Då blir det klassbyte och då hamnar vi i klassen rallybilar 2WD och då tar vi A-förarna först. Där har vi en segrare på lördagen som heter Lars Davidsson eller kanske mera känd som Ludde. Han körde på tiden 2.46.11 och var då 0.44s före tvåan. Ludde var även med på söndagen men då hade han hunnit hem till Enköping och bytt bil för han fick något problem med växellådan på Renault Meganen på lördagen. Tillbaks kom han till söndagstävlingen och då med sin Renault Alpine. Tiden han körde på på söndagen var 2.23.98 och det blev han tvåa på, 1.29s efter söndagsvinnaren. Ludde har även gjort bra ifrån sig totalt i årets sprintserie och för det blir han belönad med en bronspeng. Han körde in 135p totalt. Här kommer Ludde först i Meganen och sedan i Alpinen. 

Kenneth Olsson från Hällefors MK var den som var tvåa på lördagen efter Ludde. Kenneth körde då på tiden 2.46.55 och var då alltså 0.44s efter Ludde. Men på söndagen så slog Kenneth till med seger i klassen. Då körde han på tiden 2.22.69 och vann då med en marginal på 1.29s. Jag stod ju som sagt i den första svåra högern i sista åket och beskådade Kenneths framfart och jag kan säga att han tog en riktigt ytterrökare där. Han var värst i familjen med den kan jag säga. Jag tyckte jag körde illa där men detta var värre 😂Kenneth är alltså min gubbe om någon undrar så jag kan driva med honom lite. Men nu är det ju så att det är Kenneth som kört bäst av alla i den här klass A-förere 2WD under året och han är den som tar hem totalvinsten med 231p. Grattis på dig gubben min 😚Har bild på Kenneth i Ford Escorten. 

Då ska jag berätta vem som var trea på lördagen och det var Richard Åndberg från SMK Nyköping i en Toyota Yaris. Han körde på tiden 2.47.04 och var då efter Ludde med 0.93s. Men på söndagen så var Richard inte med utan stod som åskådare på läktarplats när hans bror rattade Yarisen runt banan. Här bild på Toyotan med Richard som chaufför. 

Ilpo Sällinen från Järbo MK lyckades bärga hem tredje platsen på söndagen. Med sin Opel Ascona lyckades han köra runt banan på tiden 2.24.83 och med den tiden var han 2.14s efter vinnande Kenneth. Här kommer bild på Opel-Ilpo.

Då var det en kämpe till att redovisa här och det är Göran Kanerva från Svärdsjö MK i en Volvo 242. och kämpa det fick han göra under helgen. Han skruvade en hel del på Volvon och jag tror det var drivaxelproblem x 2 faktiskt. Men ihop bilen fick han till alla åken och han var 6:a på lördagen och 4:a på söndagen. Under säsongen så har Göran kört ihop 191 totalpoäng och med den summan blir han totaltvåa i rallybilar 2WD A-förare. Grattis till det. Här kommer bild på Volvon. 


Medaljörer totalt i rallybilar 2WD A-förare:

1:a Kenneth Olsson

2:a Göran Kanerva

3:a Lars Davidsson

Då var A-förarna klara så då blir det redovisning av B-förarna i 2WD rallybilar. Här hittar vi den där Yarisen igen och nu har vi Robert Åndberg bakom ratten. Robert kör för SMK Nyköping och han vann både lördagens och söndagens tävling. På lördagen körde han på tiden 2.49.86 och vann då klassen med 5.75s före Daniel Frisk. Historien upprepade sig på söndagen då Robert körde på tiden 2.20.91 och var då 5.49s före samma Daniel Frisk. För Roberts del så räcker hans 150 sammanlagda poäng i serien till en guldmedalj i totalen B-förare 2WD. Grattis till den Robert. Här följer bild på Yarisen med Robert i och sedan tar vi bild på Frisken i Volvon. Frisk kör för SMK Sala. 

Jag hoppas det här är Frisken i alla fall. Han delade bil med Robin Starö och dom hade en hel del problem med Volvon under helgen. Frisken lyckades bara med ett godkännt åk på lördagen medans Robin fick bryta med inget godkännt åk. På någon vis fick dom ihop bilen till söndagens tävling med då gick bilen sönder igen och det var endast Frisk som fick ett godkännt åk. Invecklat blev detta men som sagt så tror jag den här bilden är Daniel Frisk och inte Robin Starö.  Hur som hälst, jag kan säga att när bilen gick så var det krut jävlar i den. Riktigt skönsång!

På tredje pallplats på lördagen hittar vi .....ingen, just ja, dom var bara tre då i klassen och Starö bröt ju. Så då blir det redovisning av pall nummer tre på söndagen istället. Där hittar vi Thomas Wiberg från SMK Dala Falun i en Volvo 240. Han körde bara på söndagen och då på tiden 2.34.53 och var då 13.62s efter vinnade Robert. Under säsongen så har denna Thomas kört in 90 totalpoäng i serien och med den summan så hamnar han även på en tredje plats totalt. Grattis till bronspängen Thomas. Här bild på Thomas och Volvon. 

Då har jag berättat vilka som blev etta och trea totalt i den här klassen men då fattas silvermedaljören. Där hittar vi en favorit i min kamera. Många fina bilder har jag på den vilt satsande ynglingen som ofta åker på tre hjul i kurvorna. Johan Kanerva från Svärdsjö MK som delar bil med sin far Göran Kanerva. Tyvärr var inte Johan med i finaltävlingarna i Västerås så jag tog en bild från årets tävlingar i Borlänge. Grattis till Medaljen Johan. Den hänger bra där!


Medaljörerna totalt i B-förare rallybilar 2WD:

1:a Robert Åndberg

2:a Johan Kanerva

3:a Thomas Wiberg

Då var det C-förara i klass rallybilar 2WD. Där har vi en och samma vinnare i helgens båda tävlingar och det är Christoffer Palmqvist från Svärdsjö MK och han kör en Golf. På lördagen var hans tid runt banan 2.53.81 och då var han 2.43s före alla andra. På söndagen körde han på tiden 2.25.67 och vinstmarginalen var då 5.46s. Christoffer har under sprintseriesäsongen samlat in 170p och det tar honom till en silvermedalj i totalen. Snyggt rattat Christoffer! Här bild på Golfen. 

Martin Holmgren från Borlänge MK som kör en Ford Escort MK 2 var den som körde in på andra platserna efter Christoffer under helgen. På lördagen körde Martin på tiden 2.56.24 och på söndagen var tiden 2.31.13. Den sammanlagda inkörda 213 poängen i serien tar upp Martin till toppen på listan. Martin är alltså totalvinnare i årets sprintserie 2022 i klass C-förare rallybilar. Stort grattis! Nu bild på den välputtsade Forden.

På tredje plats på lördagen hittar vi ett nytt namn i sprintserien. Marcus Hellberg i en Opel Ascona. Marcus kör för Laxå MK och han körde bara på lördagen men han körde då på tiden 2.56.73 vilket var 2.72s efter vinnade Christoffer. Här får ni en bild på Marcus i Opeln. 

Men på tredje plas totalt i serien C-förare 2WD hittar vi Tom Jonsson i en Golf. Tom kör för Woxnadalens MK och på lördgen var han på fjärde platsen i västerås tävling men på söndagen så klättrade han upp ett snäpp till tredje plats. Han körde då på tiden 2.33.16 och då var han efter Christoffer med 7.49s. Hans 125 totalpoäng i serien för alltså honom till en tredej plats i totalen. Grattis till bronset Tom. 


Medaljörerna totalt i rallybillar 2WD C-förare:

1:a Martin Holmgren

2:a Christoffer Palmqvist

3:a Tom Jonsson

Nu är det dags för klassbyte och igen och då blir det alla 4WD. Här hade vi två A-förare som deltog under helgen. Den snabbaste av dom båda dagarna var Joakim Eriksson från Västerås MS i en Supercar lites. Han körde på lördagen på tiden 2.41.61 som var 6.44s snabbare än tvåan som var Kent Andersson som också kör för Västerås MS, men han kör en Ford Fiesta R5. På söndagen kör körde Joakim runt banan på tiden 2.16.68 och var då före Kent med 3.97s. Men i slutändan så blev det omvända roller av dessa två förare. Det är nämnligen kent Andersson i R5:an som tar hem totalsegern i serien med 53p och Joakim i supercaren blir tvåa på 15p. Men när jag läser i reglemenet nu så ser jag för att få pris i totalen så måste men ha deltagit i fyra tävlingar och det har inte Joakim så han får inget pris. Det är faktiskt bara Kent i R5:an som deltagit i fyra av sprintseriens deltävlingar så han har pris att hämta på kalaset som ska gå av stapeln i Västerås i slutet på oktober. Här följer bild på först Joakim som vann de båda dagarna i Västerås finaltävlinagar och sedan på Kent som är totalvinnare av serien i alla 4WD A-förare 2022. 


Medaljör totalt i alla 4WD A-förare:

1:a Kent Andersson

Då hoppar vi vidare till B-förarna i klass alla 4WD. Här hittar vi Mikael Westling från Hofors MS och han kör en Mitsubishi EVO X. Han är faktiskt ensam kämpe i den här klassen så han vinner båda dagarna och han tar även hem slutsegern totalt i klassen 4WD B-förare. Micke körde på lördagen på tiden 2.48.68 och på söndagen tog han sig runt banan på tiden 2.24.96. Nu bild på Mitsubischin. 


Medaljör totalt i alla 4WD B-förare:

1:a Mikael Westling

Göran Westling från Borlänge MK delar bil med sin son Mikael Westling som jag nyss pressenterade. Göran är C-förare i klassen 4WD. Han var på lördagen ensam i klassen och körde då på tiden 2.57.10. Men på söndagen fick han lite konkurrens i form av Erik Pettersson från Fagersta MK i en Subaru Impreza. Erik var snabbast av dom två på söndagen och han körde på tiden 2.26.13 och var då 5.23s snabbare än Göran runt banan. Nu blir det ju så att Göran tar hem totalsegern i C-förare 4WD men Erik har faktiskt deltagit i fyra tävlingar så han har en silverpokal att hämta på kalaset. Grattis på er gubbar! Nu bild först på Göran och sedan Erik. 


Medaljörer totalt i alla 4WD C-förare:

1:a Göran Westling

2:a Erik Pettersson

Så var det dags för klassen gr.E, gr.F, VOC samt gr. N<1600cc och jag börjar som vanligt med A-förarna. Här hade vi under helgen tre startande och dom radade upp sig så fint på samma placeringar varje dag. Den som vinner båda dagarna är Nils Strömgren från Fagersta MK i en BMW 320. Han körde på lördagen på tiden 3.00.65 och var då 1.20s före tvåan. På söndagen vinner Nisse med tiden 2.32.36 och då var hans vinstmarginal 5.36s ned till tvåan. Vi hittar också Nisse högst upp i totaltabellen med hela 234p som faktiskt är de högsta totalpoängen i hela serielistan. Alla klasserna alltså. Stort grattis Nisse till guldet! Nu bild på Nisse. 

Nu blir det redogörelse för vem som blev tvåa under helgens båda dagar i detta A-förargäng. Det blir Maths Johnsson från Ydre MK i en Volvo 940. Han laddar alltid på rejält och på lördagen hade han en tid på 3.01.85 och var då som sagt 1.20s efter Nisse. På söndagen kör Maths på 2.37.72 och då är han distanserad rejält av Nisse med 5.36s. Men Maths framfart under seriens gång leder honom till en tredje plats totalt med 150 poäng. Så det lär bli kalas i Västerås! Grattis Maths. Men du Maths. Tiden på söndagen! Jag har hört ett ryckte om att när Joakim, din sambo Lindas son (i Lindas bil) skulle slå dig i någon tävling. Så skulle han tatuera in tiden på underarmen 🧐 Den tatueringen borde sitta där nu. Vem vet, jag kanske skulle tatuera in min tid också 😜(Fru Olsson lite kaxig....men över 2s Maths? 😂😉) Förlåt....Men jag kunde inte låta bli. Här kommer en bild på dig i Volvon Maths. 

Nu ska jag vara snäll igen och berätta vem som kom trea de båda dagarna i Västerås tävlingar. Det var Tapani Lillen Tyynelä från Kolsva MS i en Volvo. Han körde på lördagen på tiden 3.08.79 och var då 8.14s efter Nisse. På söndagen körde Tapani på tiden 2.43.04 och var då 10.68s efter. Jag sa ju att jag skulle vara snäll och jag tycker faktiskt lite synd om Tapani för speakern retar honom alltid för att han är så kort. Men Tapanis framfart under säsongen har faktiskt tagit honom långt. Så långt upp som till silvermedaljen totalt i A-förare, på 178p. Den är du väl värd Lillen.....eller jag menar Tapani! Bild på Tapani följer här. 


Medaljörerna total i A-förare gr.E, gr.F, VOC, gr.N<1600cc:

1:a Nils Strömgren

2:a Tapani Lillen Tyynelä

3:a Maths Johnsson

Då var det dags för B-förarna i klassen gr.E...gr Nej nu orkar jag inte skriva ut hela skiten igen här. Det är så invecklat. Klass 7 helt enkelt, som det står i listan. Här har vi en och samma vinnare på pallen båda dagarna och det är Kent Strömgren från Fagersta MK i en BMW 320i. Tiden på lördagen för Kent var 2.59.87 och med den var han 2.53s före tvåan. Det var faktiskt så att Kent var snabbast av alla i klass 7 denna dag. Även sin bror A-förar-Nisse-Strömgren! Mycket bra kört Kent. Men Kent var även snabb på söndagen och då körde han på tiden 2.32.64 och var då före tvåan med 0.87s. Denna söndag klarade sig brorsan Nisse med några tiondelar till godo bara. Men om du inte haft sånt rattfladder i sista åket Kent så kanske Nisse sett sig slagen då med, vem vem? Eller var det så att du hade kört slut på dom "kärringkörda" hjulen, som du sa du kom över till tävlingen😉Här en bild på den röda pärlan. Eller ska jag kanske säga en bild på "gubbvingel med kärringkörda bakhjul" ha ha... förlåt men nu är jag elak igen. 

Men oj, jag höll ju på att glömma bort. kent blir tvåa i totalen i sprintserien i år. Han kör ihop 181p och föräras för detta med silvermedaljen. Grattis Gubben! 

Nu blir det kristoffer Andersson från Borlänge MK. Kristoffer kör en Volvo S70 som han delar med sin far. Kristoffer blir tvåa i klassen båda dagarna och på lördagen kör han på tiden 3.02.40 som är 2.53s bakom Kent. På söndagen har Kristoffer en tid på 2.33.51 och det är 0.87s efter vinsten. Under säsongen har Kristoffer samlat på sig lika mycket totalpoäng som Kent Strömgren, 181p. Men han blir placerad som trea totalt då särskiljningen är till favör för den som får flest poäng i avslutningstävlingen. Alltså drar Kent det längsta strået där. Men grattis till bronspengen Kristoffer! Det var nära silvret. Nu bild på Kristoffer i Volvon. 

Nu ska jag berätta vem som vann totalt i serien i den här klass 7 B-förare. Det är samma bil som på bilden åvan men nu är det Roger Andersson bakom ratten. Det är alltså far till Kristoffer. Natruligtvis kör han också för Borlänge MK. Roger blir fyra i lördagens tävling men på söndagen förbättrar han sig till  tredje pallplaceringen. Han kör då på tiden 2.33.97 och är då 1.33s efter kent. Grattis till guldet Roger. Det kommer glittra bättre än bronset😉 Du visar vart skåpet ska stå inom familjen, och nu får ni ytterligare en bild på den vit/gröna Volvon. 

Det är en placering kvar att redovisa här från B-förarna i klass 7 och det är den som kom på tredje plats på lördagen. Där hittar vi Marcus Jansson från SMK Örebro i en Volvo 240. Jag ser honom bara i resultatet på lördagen så han var inte med i söndagstävlingen. Men på lördagen kör han på tiden 3.03.77 och han är då 3.90s efter vinnande Kent. Här kommer bild på Marcus och Volvon. 


Medaljörerna totalt i klass 7 B-förare:

1:a Roger Andersson

2:a Kent Strömgren

3:a Kristoffer Andersson

Då ska sista gruppen i denna klass 7 redovisas och det är C-förarna. Här fick vi en kamp utan dess like på lördagen och den som gick segrande ur den striden blev ingen mindre än Elisabet Pettersson från Fagersta MK (urmodern i klanen strömgren alltså) Elisabet och Nisse delar också på BMW:n och jag kan säga att Elisabet for fram som en "blådåre" på lördagen. Hon går och vinner hela skiten på lördagen och kör på tiden 3.02.73. Hon vinner med HELA 0.01s före tvåan. Jäklar va tajt. Men det räcker Bättan! Jag själv gjorde mitt bästa som "Hare" i sista åket, då jag startade före Elisabet och jag anar att när hon såg min baklucka på golfen så tog hon i så däcken glödde. För jäklar va du körde Elisabet. Däcken tog sopslut och Nisse trode att du nästan körde fram kålen på bakdäcken😂Men det var det värt. Du hade ju andra däck att sätta på till söndagens tävling, men då ramlade du ned lite i listan och blev sexa bland C-förarna. Totalt i serien har Elisabet kört ihop 190p och det räcker till en sammanlagt tredje plats i C-förare klass 7. Mycket bra jobbat Elisabet. Här kommer bild på den blåa "blådåre" BMW:n. 

Tvåa på lördagen och endast 1 hundradel bakom Elisabet var Magnus Peterson från Skepptuna Mk också han i en BMW. Han körde alltså på tiden 3.02.74. Men på söndagen ramlar Magnus ned till tredje platsen och kör då på tiden 2.33.67 och var med den tiden 0.51s efter söndagsvinnaren. Men sammanlagt under årest sprintseriesäsong så har Magnus kört ihop 224p vilket tar honom till toppen totalt. Här har vi alltså guld-gossen i C-förare klass 7. Stort, stort grattis till det Magnus! Här bild på Magnus i "stjärn-BMW:n".

Nu är det Anton Boströms tur att bli pressenterad. Anton kommer från Fagersta MK och kör en Volvo 940. Anton går och blir trea på lördagen bland C-förarna. Han kör på tiden 3.02.76. Ja ni läser rätt. HELA 3 hundradelar efter Elisabet. Vi har alltså alla på pallen inom 3 hudradelar. Helt otroligt. Det kan inte blir tajtare. På söndagen så ramlar Anton ned i listan och blir fyra. Här följer bild på Anton. 

På söndagen skulle prispallen se lite annorlunda ut i den här klass 7 C-förare. Vinner på söndagen gör Max Åndberg från SMK Nyköping i en Peugeot 206 GSI. Max var fyra på lördagen, 0.20s efter Elisabet men till söndagen växlade Max upp och körde på tiden 2.33.16 och vann då med en marginal på 0.38s. Snyggt rattat och jag tycker du har en så frän dekal på bakluckan och fronten Max. "Max attack" står det. Så rätt! Här bild på den vassa Peugeoten. 

Då var den en placering kvar att redovisa och det är den som hamnade på andra platsen på söndagen. Där hittar vi Jonna Olsson från Katrineholms MK i en Saab 900. Jonna gjorde ett inhopp i serien bara på söndagen. Hon körde på tiden 2.33.54 och hon var då 0.38s bakom "Max-attacken" Nu körde Jonna bara träningsåket samt första tävlingsåket sen gick bilen sönder. Kan ha varit en drivaxel men jag är osäker där. Här kommer bild på Jonna i Saaben. 

Nu har jag bara redovisat vilka som var ettan och trean totalt i årets sprintserie klass 7 C-förare. Då fattas det en silvermedaljör men här kommer den. Det är jag. Alltså Lola Olsson från Hällefors MK i en Golf V5. Under helgens finaltävlingar i Västerås var jag femma båda dagarna bland C-förarna och mina samanlagda poäng i serien blir 194. Grattis till mig själv 😁 Här bild på min "Lilla-Blå" Golf. 


Medaljörer totalt i C-förare  gr.E gr.F, VOC, gr.N <1600cc:

1:a Magnus Petersson

2:a Lola Olsson

3:a Elisabet Pettersson

Nästa klass blir dom fria bilarna. Här har vi också en liten favorit. Bara för att bilen är så snygg och speciell. Det är Björn Andersson från Gnesta MK i en Ford Coupe. Han vann lördagens tävling på 2.58.95 vilket var 6.47s före tvåan. På söndagen körde Björn på tiden 2.30.27 vilket räckte till vinst även då med 8.21s. Här bild på snyggingen. 

På andra plats i den fria klassen båda dagarna hittar vi Anders O Fredriksson i sin "jordkällare". Ja, då menar jag en Volvo PV 544. Anders kör för motorklubben Kopparberg. På lördagen körde han runt banan på tiden 3.05.45 alltså 6.47s bakom Björn. På lördagen baxade han runt jordkällaren på tiden 2.38.48 som var 8.21s bakom Björn i Coupen. Men i sammanlagda poängställningen är det Anders som drar det längsta strået. Han kör ihop 210 totalpoäng och det innebär att han bärgar hem GULDET! Bra gjort Anders. Nu är det bara att övertala frun att hon ska köra källaren nästa år! Hon och jag har kämpat på folkracebanorna för mååååånga år sedan (bara lite kuriosa jag kom på ) Men det skulla vara kul om Fru Fredriksson kom ut på banorna igen. Här en bild på den nu så omtalade jordkällaren.

Då var det dags för Roger Eriksson från SMK Dala Falun i en Opel Kadett GSI att pressentera sig. Han var trea båda dagarna på på lördagen körde han på tiden 3.15.43 som var 16.48s efter Björn. På söndagen var Rogers tid 2.46.30 och då var han 16.03s efter vinnande Björn. Här kommer en bild på Roger i Opeln. 

Nu funderar ni nog hur resten av den totala prispallen i den fria klassen ser ut. Jag har ju bara pressenterat vinnaren i form av Anders O Fredriksson. Jo, det ska jag tala om. Silvermedaljör i årets serie fria bilar är Kjell Andersson från Borlänge MK i en Saab 9-3. Kjell var fyra under lördagen i Västerås men på söndage var han inte med. Jag har för mig att jag hörde den Saaben gick lite taskigt så jag tror han avbröt tävlandet på lördagen. Men som sakt så räcker Kjells framfart under säsongen till en silvermedalj totalt med 160 poängen. Här kommer bild på Kjell.  

Då var det bara Johan Schilström från VMS i en volvo 242 kvar. Det är han som bärgar hem den totala brons medaljen här. Johan var inte med i finaltävlingarna här i Västerås men han samlar under säsongen på sig 103 totalpoäng och får där med bronset. Här en bild på Johan från tävlingarna i Nyköping. 


Medaljörerna total i klass Fria Bilar:

1:a Anders O Fredriksson

2:a Kjell Andersson

3:a Johan Schilström


Då var det dags för damerna att bli pressenterade. Jag börjar med klassen trimmade damer. På lördagen hade vi där tre startande men på söndagen bara två. Vinnaren båda dagarna heter Alice Frödin från SMK Hälsinge. Hon rattar den där "trehjuliga" Saab 900 som hon delar med Fredrik Blom. Den Saaben går in i klass rallycross 2150. Alice kör på lördagen på tiden 2.56.10 och vinner då med en marginal på 27.69s. På söndagen rattar Alice Saaben runt banan på tiden 2.28.34 och vinner då med 28.44s. Alice tar också hem totalsegern i klass trimmade damer med 154p. Grattis! Här kommer bild på Alice i Saaben. 

Den trimmade dam som var tvåa på lördagen var Loise Sevius från MK Team Westom i en Volvo 240. Den Volvon går också in i rallycrossen 2150. Loise körde alltså på lördagen på tiden 3.08.39 men på söndagen så var hon inte med och hon har endast körd den här lördagstävling i sprintserien. Här följer en bild på Lois i den blåa Volvon.  

Johanna Green har vi på den tredje placeringen på lördagen bland de här trimmade damerna. Johanna kör en Opel Ascona som ingår i rallybilar 2WD. Johanna kör för Järbo MK och hon delar bil med sin sambo Ilpo Sällinen. Johanna körde på lördagen på tiden 3.21.83 och var då 41.13s efter vinnade Alice. På söndagen blir Johanna tvåa på tiden 2.54.11 och är då efter Alice 28.44s. Johanna tar hem silvret totalt i serien på 132p. Grattis Johanna! Det är bara två trimmade damer som får pris i totalen för de övriga har inte kört fyra tävlingar. Sammanlagd har det varit fem damer som deltagit under säsongen i den här klassen. Bra jobbat tjejer! Här kommer bild på Johanna i Opel. 


Medaljörer totalt  i trimmade damer:

1:a Alice Frödin

2:a Johanna Green

Då går vi till dom otrimmade damerna och alla dom hittar vi i klass 7 C-förare. Hela 12st fartfylda damer har under säsongen deltagit i sprintserien. Mycket bra tjejer! Som ni kanske räknat ut så är vinnaren på lördagen Elisabet Pettersson i den där "blådåre" BMW:n. Hon vann ju hela C-förare på lördagen. Det är så att damerna ingår i C-förare i klass 7 och får även ett resultat i den listan och så plockar man ut damerna och gör en egen lista för dom mot varandra. Elisabeth kör alltså på lördagen på tiden 3.02.73 och hon är då snabbaste dam med 1.01s. På söndagen kör Elisabet på tiden 2.35.58 och hamnar då på en tredje plats i resultatlistan. Under året har Elisabet kört till sig 220p i totalen och det tar henne till en hedersvärd silvermedalj i otrimmade damer. Stort grattis Bättan!

Tvåa i lördagens tävling bland dessa damer lyckades jag att bli. Jag som alltså är Lola Olsson från Hällefors MK. Jag körde på tiden 3.03.74 och var som sagt 1.01s efter Elisabeth. Jag blir även tvåa i damklassen på söndagen och kör då på tiden 2.35.40 och har då upp till segerpallen 1.86s. Under säsongen har jag lyckats köra ihop 228 totalpoäng och det tar mig till toppen på segerpallen. YES! Guldet bärgat hem till Hälleförs igen. Det känns gött. Gubben fick ju Guldet med hem han också så jag kan ju inte vara sämre. För familjefridens skull om man säger så 😜 Jag ber om ursäkt för att jag är något kaxig bakom tangenterna här, men jag kostar på mig det 😁Här kommer bild på min "Lill-blå" Golf V5. 

Då ska jag berätta vem som blev trea i lördagens tävling och det blev Emelie Boström från Fagersta MK i en Volvo 940. Hon körde då på tiden 3.06.53 och då var hon 3.8s efter Elisabet. Emelie var inte med på söndagen så här får ni en bild på henne under lördagens tävling. 

Segrare på söndagen är Jonna Olsson från Katrineholms MS i den vassa Saab 900:an. Hon körde ju bara söndagens tävling som jag nämnde tidigare. Hon körde på tiden 2.33.54 och vinner då otrimmade dam för dagen med 1.86s. Grattis Jonna. Här får ni en bild till på Jonna. 

Så var det dags att pressentera vem som blev trea i årets totala sprintserie i otrimmade damer. Där hittar vi Andrea Lamprecht från Kolsva MS i en Volvo 940. Alva har samlat ihop 197p totalt och får en hedervärd och välfötrjänt tredje plats i serien. Andrea körde även jämnt och bra under helgens avslutningstävlingar i Västerås. Hon var fyra båda dagarna. Grattis till denna framgång Andrea! Här kommer bild på Volvon med Andrea bakom ratten. 

Då var vi framme vid slutet på denna krönika. Jag hoppas jag har redovisat rätt tider och rätt placeringar. Man blir lite lätt snurrig i huvudet av alla siffror och listor men jag hoppas jag gjort rätt och riktigt. Jag hoppas också att jag har redovisat alla medaljörerna som korats totalt i serien 2022 och jag hoppas att vi ses på prisutdelningen som är utlåvad i slutet på Oktober. Inbjudan ska komma så fort datumet är spikat.  Jag vill igen förtydliga att man måste ha åkt minst fyra tävlingar för att få ett slutpris i serien och det delas ut pris till topp sex i varje klass. Det blir en hel massa priser och ett sjuhälsikes kalas för att fira alla strålande insatser under säsongen. Jag vill också passa på att tacka alla arrangörer som gjort detta möjligt för oss motortokiga fartdårar. Utan er har det inte blivit någon sprintserie! Jag tackar också speaker-Tolla, TP-data som fixat tidtagnings och resultatlistorna gallant. Tack för allt ert jobb ni lagt ned i detta. Tack Sune Rundborg för att du finns och fixat i så många år med ditt brinnade hjärta för vår sport. Nej nu får jag ge mig innan jag börjar lipa. Jag hoppas jag inte glömt någon nu, men om jag gjort det så ska ni veta att vi alla är så tacksamma för ert arbete. TACK, TACK igen. Så hoppas jag att vi syns till våren. När det börjar lena i dikena och det förhoppningsvis börjar rycka i gasfoten igen. 


Tack från mig för i år

Hon bakom tangentera Fru "krönikörskan" Olsson