Karlstad 1-2/8

Sprintserien Karlstad

1-2/8


Då var det dags för deltävlingarna nummer 3 och 4 på Kalvholmens motorstadion i Karlstad. Startfältet var välfullt med över 100 startande ekipage. Denna gång klarade vi oss från regn och ruskt och förutsättningerna under tävlingen var dom samma för alla förare. Dock skulle det visa sig att den tuffa banan med tvära curvs i svängarna skulle skörda sina offer. Många attackerade kanske lite för hårt på dessa så fälgar, däck med mera havererade. Stentuffa fajter bevitnades och det saknades inte förare med stora meriter. I rallyklassen ställde bland annat fyra stycken svenska mästare upp. Tre Back-SM mästare samt en junior mästare i skogen. Ni kan gissa att det gasades på rejält och man kunde nästan ta på adrenalinet i luften. Rallyklassen var också den som hade flest startande i fältet. Hela 39st ekipage till start. Speakern kommenterade att Lördagens fajter i rallyklassen var bland det vassaste han sett. Jag kan intyga att så var det också i söndagens tävling. Kaske till och med snäppet värre tycker jag. Därför börjar jag att redovisa i ord och bild så gott jag kan hur det gick i klass 5 rallybilar 2wd A-förare, där det var 18st deltagare. 


Som sagt så var det i rallyklassen mycket hårda bataljer och under Lördagen briljerade en tidigare Back-sm medaljör, nämnlige Oskar Sundell i sin fina och mycket potenta BMW. Han genade övar allt som fanns tyckte jag och attackerade hårt men vägvinnande och han kunde stå som segrare när damröken lagt sig. Han vann före Saab-åkande Johan Eriksson med 1,10s.

Johan inledde Lördagens tävling  med att ha bästa tiden i träningsåket. Hans mycket råstarka Saab drog bra ut ur svängarna och det gav reslultat. Han tappade dock lite tid i första tävlingsåket men körde upp sig i sista åket till en andra plats. Snyggt rattat. 


På tredje plats under Lördagen finner vi ytterligare en tidigare Back-SM vinnare. Kenneth Olsson rattade sin gamla "Bättan" övertygande och vägvinnande med snygga rena spårval. Hans tid i sista åket var 1,35 s bakom vinnande Oskar. 


Vi hade ju ytterligare en flerfaldig Back-SM vinnare på plats i form av Mickael Lundberg. Har var stark på Lördagen både i träningsåket och i första tävlingsåket med tider i topp men det skulle bi så att denna helg var han mycket otursförföljd. Han tappade sitt vänstra framhjul i sista åket och ramlade ned i resultatlistan till en fjärdeplats, precis utanför pallen. Han lyckades få ihop bilen under Lördagskvällen men i söndagens tävling drabbades han av samma olycka. Vänster framhjul ramlade av igen och Micke fick bryta tävlingen. Då gör vi över till Söndagens tävling med samma gäng rallybilar 2wd A-förare. Nu hade man ändrat lite på bansträckningen och tagit bort alternativet så nu var det laddat för högre hastigheter och kanske ännu mera rafflade fajter. 


Har hittar vi den gammle Back-räven Kenneth Olsson i topp. Han dominerade söndagens tävling med sin rutinerade, säkra körning. När många av de andra förarna tog i så däck och fälgar mm rök åt alla hål så körde han "lungt" och metodiskt. Eller ja, det var väll en sanning med modifikation. I första tävlingsåket hade han faktiskt turen på sin sida då Oskar körde sönder bakvagnen i sista sväng och blev ståendes mitt i raceline i målsvängen så åket blev rödflaggat. Kenneth hade då lyckats snurra i bortre änden av banan och då med all säkerhet tappad ledningen han hade de två första varven. Nu fick han köra om åket och hade den snabbaste tiden. Sen släppte han inte på den ledningen utan stod som odiskutabel vinnare under söndagen. 


På andra plats hammnar denna dag Daniel Edman i sin volvo 940. Jag imponerades av hans fina körning så detta var nog ingen engånsföreteelse. Det visade han ju även i Västerås i de inledande tävlingarna i sprintserien där han var i toppskiktet. Han var endast 0,56s efter Kenneth Olsson.


Söndagens tredjeplats går till Jonan Eriksson. Han kan sammanfatta helgen som lyckat då han fick med sig både ett silver och ett brons med sig hem till Ludvika.Nu byter vi "focus" till rallybilar 2wd B-förare. Här kom 12 ekipage till start.


Här hittar vi förra säsongens totalvinnare i C-förare 2wd, Dennis Olsson som nu avancerat upp till B-förare. Med pappa Kenneth Olsson som förbild så har han lärt sig dom rätta linjerna sedan barnsben och det syns på hans fina körning. Han stod som vinnare under Lördagen. 


Den som närmast hotade Dennis under Lördagen var Adam Carlsson. Adam och Dennis är ju faktiskt gamla tävlinskompisar då de körde Crosskart mot varandra för några år sedan. De fajtades redan då och nu när de bytt åkdon" så forsätter kampen. Denna gång var det som sagt Dennis som segrade. Jag känner på mig att den kampen kommer fortgå. Adam var endast 0,4s efter Dennis segertid. 


Tredjeplacerad under Lördage blev David Stafås i sin volvo 242. Han var 1,4s efter vinnaren Dennis Olsson. 


Nu går vi över till Söndagens tävling för rallybilar 2wd B-förare. 


Här fortsätter framgången för Dennis Olsson i hans blåa Ford Escort. Nisse som bilen heter skötte sig klanderfritt och höll ihop hela vägen. Dennis var faktiskt lite bekymrad då han tyckte att träningsåket var svagt tidsmässigt. Han tog sig dock i kragen och vann första tävlinsåket. När det var dags för sista och avgörande åket  så viste Dennis att tiden i första åket räckte så han tog det lite lungt över curvsen för att inte slå sönder bilen. Kanske skvallrar bilde här ovan om att så inte var fallet. Ja, ja Nisse är hel i alla fall och Dennis stod som dubbel guldmedaljör under helgens tävlingar. 


Nu får jag be om ursäkt för här skulle jag ju ha klippt in en ny bild på David Stafås som blev tvåa under Söndagen. Han var 0,49s efter Dennis. Tyvärr lyckades jag tydligen bara få ett kort på honom och jag kan ju inte lägga in samma kort två gånger. Det får bli en nödlösning. Ni får kortet från prisutdelningen på Söndagen där David erövrar pallens andraplats. 

För söndages tredjepristagare slutade sista åket så här. Förlåt Adam, men det blev en rätt rolig bild. Adam Carlsson hamnar alltså i sandfållan. Höger framhjul viker sig och så var dagen förstörd för Adam. Hans första tid räckte dock till pallen 2,04 s efter Dennis. Adam får alltså med sig ett silver och en bronsmedalj med hem till Nyköping. Jag kan ana att han är revangesugen inför hemmatävlingen som är nästa tävling.


Nu ska vi byta klass igen till rallybilar 2wd C-förare. Här fanns 9st kompataner. 


Här heter Lördagens segrare Christoffer Palmqvist. Men här var det tätt tätt med tiderna. Det var hela fem förare inom 1s och den striden vann som sagt Chrisoffer med hela 0,09s före tvåan......


som blev Marcus Johnsen i sin ilsket varvande Suzuki. Han satsade rejält och var som sagt ganske nära att ta segern. Men det gäller att ha hundradelarna på sin sida vilket han inte hade denna dag. 


Ytterligar 0,5s efter segraren var Jonan Kanerva som hanmnar på tredjeplatsen. Jag tycker ju att han kör vackert. Det dröjer nog inte länge förens pappa Kanerva får se sig slagen. Bilen har dock en tendens att lyfta på hjulen i svängarna, men Johan tycks bemästar det galant ändå.


Då tar vi rallybilar 2wd C-förare söndag.


De täta fajterna fortsatte och det var inte många hundradelar som skiljde dom på pallen. Denna dag segrade Patrik Albinsson. Han var hela 0,14s före den andreplacerade. Han laddade också resjält vilket ni kan se på bilen. Jag får be om ursäkt för att vissa bilder inte har bra skärpa. vet inte om jag ska skylla på dammet eller på okunskap. Troligenvis en kombination. 


Den andraplacerade var under söndagen gårdagens etta, Christoffer Palmqvist. Han hade som sagt segerpallen inom räckhåll med 0,14s men får nöja sig med att få med sig ett guld och ett silver hem. Mycket bra jobbat tycker jag. 


På tredjeplatsen på söndagens pall," hela" 0,28s efter vinnaren, hittar vi Jonathan Andersson i sin golf.


Nu är jag klar med rallybilar 2wd A, B och C-förare så då går vi vidare med den nästa största klassen tycker jag. Det blir då grupp 7 som består av gr:E gr:F voc samt grupp N <1600 där det var hela 37 startande totalt. Vi börjar med A-förarna som var 3 stycken.


Här stod det tre styckna A-förare på startplattan och det blev som vanligt en mycket hård fajt mellan far och son Strömgren. Segrande ur denna batalj blev på Lördagen Robert  "Robot" Strömgren i sin någon udda Ford Puma. Han låg tvåa inför sista omgången men tog sig då i "kragen" och tvålade till farsan Med 0,32s. Det var speakern som kallade honom för "Robot" så där är jag oskyldig! Vi kanske får ta reda på varför detta smeknamn vid senare tillfälle. 


Självast Nisse, "urfadern" i klanen Strömgrenare fick till en bra tid i första omgången och den tog honom till andraplatsen för dagen. Jag hade hört honom "muttra" hela dagen att det skulle bli en hård fajt mellan honom och Robert, och sorry Nisse. Du förlorade den fajten.


Trea på Lördagen bland A-förarna blev Gustav Johansson. Han var 1,49s efter segrande "Robot"


Då går vi till söndagens tävling i grupp 7 A-förare.


Lördagens resultat upprepar sig. Robert Strömgren står åter övert på pallen. Hans segermarginal blir idag 1,61s före....


...pappa Nisse Strömgren. 


...och trea återigen Gustav Johansson som var hela 7,01 efter segrande Robin. Men han bröt i sista omgången. 


Nu byter vi till grupp 7, B-förare. Här var det betydligt flera deltagare. Hela 10 stycken.


Här segrade under Lördgen Dennis Borgström i sin Volvo 940. Han tog ledningen redan i träingsåket. I första tävlingsåket tappade han lite ned till tredje tid men tog tillbaka detta i sista omgången och tog med det hem dagens seger. Han var 1,34s före Marcus Henriksson på andra platsen.


Marcus tog ledningen i första tävlingsåket men när det var dags för avgörande sista åket så tappade motorn kraft. Det var så illa att han kastade in "handduken" inför söndagens tävling. Han lastade och åkte hem. Hans tid i första omgången tog honom ändå till den andra platsen i  Lördagens tävling.


Lördagens tredjeplacering tog ännu en volvo-åkare. Nämnligen Magnus Eriksson. Han hade bara 2 hudradelar upp till Marcus på andraplatsen och 1,36s upp till palltopp. 


Så var det redovining ur det gick på Söndagen i Grupp 7 B-förare.


Här fick Anton Haanpää till en kanontid i sista omgången. Han är hela 3,59s före tvåan. Han förbättrar sig över fyra sekunder från omgång ett. Det var ett bra åk Anton! bilden är troligen från ett av de andra åken för här läggs det alldeles för mycket tid i lösgruset. 


Den som var närmast Anton under söndagen var Dennis Borgström som vann Lördagens tävling. För ett skarpsynt öga och minne så är detta samma bild på Anton som jag lade ut tidigare. Förlåt! Men jag hade ingen annan bild som var lämplig att visa. Jag skyller på dammet igen...hm.


Men nu får jag skämmas rejält. Samma med Söndagens trea. Jag har ingen mera bild!. Förlåt Magnus Eriksson från Laxå. Ni åkte troligen för fort så jag en gammal trög "kärring" han inte med att fotografera. Trea var i alla fall Magnus och han var hela 4,87s bakom segrande Anton. 


Nu byter vi till Klass 7 C-förare Lördag och hoppas det går bättre med mina bilder. Här var det hela 24 startande. 


Här blev jag riktigt imponerad. Har har vi en tjej som kan ratta Volvo S60. Hon sopade banan med de övriga C-förarna och var faktiskt 4;a totalt i grupp 7 A, B och C-förare sammanslaget. Bilen kanske såg tung och otymplig ut men i Majas händer så var den som en raket. Lägg namnet Maja Larsson från Järbo på minnet. En som definitivt kommer att komma ihåg detta var dagens tvåa som var sekunden efter. Ja ja, nästan i alla fall. Jag skarvar lite. Han var 0,92s efter.


Lördagens tvåa var alltså en Strömgrenare. Ja dom är en hel hög. Nu var det Robin Strömgren som stod i rampljuset (bakom Maja) Han slutade tvåa en hel sekund efter Maja...ja...0,92a var det ju. 


Trea på Lördagen var Henrik Johansson i sin "ilskgröna" Volvo. Färgen stämmer bra överres med hans körning för den var ganska aggresiv den också men underhållande. Han var 1,6s efter Maja i topp.


Nu går vi över till Söndagens tävling bland C-förarana grupp 7.


På Söndagen så fick då Robin Strömgren sin revange. Han vinner dagens tävling med 0,19s före ni vet vem......!!!


Maja Larssons som åter får stå på pallen och glänsa. Nu på en andra plats (men man måste ju låta grabbarna vinna ibland. De blir så sura annars=) Strålande kört Maja! Jag slänger in en extra bild på Maja bara för att.


Trean för dagen blev Magnus Pettersson i sin Volvo 244. Han var 0,75s efter Vinnande Robin Strömgren. 


Då var det dags för klassbyte och nu tar jag mig ann klass 2  2400cc. Här var det 13st kompatanter på plats. 


Här var det en hög med vilt satsande grabbar ska jag säga. Den vildaste av dom visade sig under Lördagen vara Kristian Olsson. Han tog hem segern med marginalen 1,75s för den lika vilt satsande tvåan. 


och denna vilt satsande tvåa var Mihael Jons i sin BMW Compact. 


Trea för dagen blev Henrik Jansson som missade andraplatsen med hela en hundradel men hade 1,76 upp till pallettan. 


Så var det Söndagens tävling för 2400cc. 


Här får vi samma segrare som under Lördagen i form av Kristian Olsson i sin S40. Här fick vi faktiskt den första och enda tiden under två minuter. Imponerande! Ingen annan förare i någon annan klass klarade av den gränsen. 


och även en repris på Lördagens tvåa i form av Michael Jons som nu var 0,58s efter Kristian på förstaplatsen. 


Med risk för att upprepa mig så är det här en upprepning från Lördagens tävling. Trean på Lördag blir alltså trea på Söndag. Denna förara var Henrik Jansson. Han hade nu 1,90s upp till segraren i klassen.


Då fortsätter jag med klass 3 Juniorer 2350cc max 23år. Ungtupparna alltså. Här var det 7 startande. Om det nu var så att grabbarna i 2400cc var vilda så har vi här de som var "helstölliga". Här sprutade det nog både adrenalin och hormoner ur öronen på grabbarna för det flög framskärmar och däckstravar åt alla håll.


Här har vi Linus Björk som var den av juniorerna som klarade sig bäst. Han var faktikt överlägsen och vann alla åken under Lördagen, både träningen och tävlingsåken. Snyggt rattat!


Här har vi Emil Persson som hamnade på andra platsen under Lördagen. Han satsade vilt och for vitt o brett lite överallt och han slog i vänster framskärm rejält på en däckstrave.Han var 1,5s efter Linus i mål. Jag måste säga att det var stor underhållning att titta på dessa grabbar. Man hade liksom hjärtat i halsgropen hela tiden. 


Här knövlar det till sig lite med bilderna. Emil Larsson som hamnde på tredjeplats på Lördage delade bil med Eddie Lasson och jag vet faktiskt inte vem av dom som detta är. Meningen är att det ska vara Emil. Emil var 2,23s efter Vinnande Linus. 


Så hoppar vi till söndagens tävling för våra juniorer i 2150cc.


Nu skulle det ju varit en ny åkbild på Linus Björk men jag kan inte hitta någon mera i kameran. Jag slänger in en pallbild istället så ni får se hur ynglingen ser ut som kan köra så bra bil. Han förlarade faktiskt bara ett åk under helgen och det var Söndagens träningsåk. Efter det var Linus i topp hela tiden. Han vann Söndagens tävling med 2,81s före den andraplacerade Emil Larsson. Nu hopas jag verkligen att det är rätt bild detta så det är Linus. Ni får kontakta mig annars om det är fel. mail:lola.kneten@hotmail.com eller meddelande på  facebook. 


Ja, så var det det där med bilden igen. Här ska det vara Emil Larsson som var tvåa men detta kan vara en bild på Eddie Larsson. Jag ber om ursäkt, men det är i alla fall rätt bil.


Här har vi en vilt satsande yngling i form av Oskar Björk. Han hamnade på pallplats nr3 på Söndagen. Ja, jag vet. Bilden har inte bra skärpa men jag tyckte att den var så bra så jag bara måste sätta in den här. Den ger lite känslan hur det var att beskåda dessa vilt satsande juniorer. Jag blev nog så till mig där så jag kunde inte hålla kameran still så skärpan blev dålig. Oskar var 3,27s efter Linus.


Då går vi till klass 4 2150cc. Här var det 11 startande.


Här har vi också ett gäng med gasglada grabbar. En av dom är Jonas Skoglund i sin Saab 99. Han låg på andra plats under både träningsåket och första tävlingsomgången men fick till ett kanonåk i sista omgången och hamnade i och med det på toppen. 


Oj oj vad jag letade efter bild nu. Detta är en chansning men jag tror detta är Kristofer Olsson som blev tvåa. Ni får rätta mig om jag har fel. Krisofer var 0,82s efter segrande Jonas. 


Här har vi i alla fall trean för dagen. Jocke Halvarsson i sin Opel. Han var 1s blankt efter Jonas. 


Så går vi till söndagens tävling för dessa grabbar.


Här fick vi en ny vinnare för dagen. Niklas Blidberg. Han hade tydligen lärt sig banan nu efter gårdagen då han hamnade på 5;e plats. Han var dominant idag och vann alla åken. Marginalen till andraplasen var 0,9s.


Förlåt, förlåt, förlåt....Det var ju han igen med bilden som kan vara fel.....Kristofer Olsson! Han var även tvåa under söndagens tävling. Han hade nu 0,9s upp till första platsen. 


På tredje plats hamnade idag Jonas Skoglund. Jag vet inte riktigt vad som hände i sista omgången men heatet fick köras om. Det kan ha varit någon fel med tidtagningen men jag hörde inte speakern så bra där jag stod. Det blev i alla fall konstigt för det var bara två ekipage som körde och jag tror bägge körde sönder. Jonas kom i alla fall i mål och blev trea med sin tid i första omgången. Han var 0,95 s efter segraren. 


Nu till den tunnaste klassen. Rallybilar 4WD med ett startande ekipage. Inte mycket konkurrens där inte!


Chauffören i denna potenta bil heter Ulf Backlund från Rimo Mk. Han var som sagt själv i sin klass och vann därmed bägge dagarna. 


Vi hoppar snabbt till nästa klass som blir klass 9 Ungdomsrally. Här var det 4startande på Lördagen och 3 startande på söndagen. Jag blev faktiskt riktigt imponerad av deras framfart. Dom var inte snåla på gasen om man säger så.


Har har vi en chaufför som dominerade totalt. Isak Reiersen. Jag känner faktiskt igen honom från crosskarten. Jag vet att han var så liten när han började köra att han fick dispans från förbundet. Jag tror han var typ 5-6år när han började köra mini. Jag kommer ihåg det för när han klev ur karten så var det bara en stor hjälm med korta benpå. Han var mycket duktig redan då. Jag tror även att den här Polon är nyinköpt och han har inte åkt många meter i den innan dagens tävling. Han totaldominerade allstå dagens tävling och vinner med hela 6,88s för tvåan. Det är mycket fart i den här grabben!


Här är det en grabb som jag också blev imponerad av. Han blev kanske ifrån åkt rejält av Isak men han körde myket bra tycker jag. Han attackerade fint och hade bra spårval. Han slutadet tvåa för dagen. Suzukin låter även vackert men man måste nästan ha hörselkåpor på. Denna ungdoms namn är Gustav Hartzell. Nog ett namn att lägga på minnet.


Dagen trea heter Nils Larsson. Den enda bakhjulsdrivna bilen i detta startfält och det klarade han galant. Det är inte så lätt att "bäna" runt en stor volvo på en tävlingsbana inte. Nils var 11,59s efter efter Isak 


Så var det södag och ny tävlingsdag för våra ungdomar. Isak hade nu åkt hem och lämnade över fajten till övriga deltagare. 

Idag får vi en ny dominant som vinner alla åken. Gustav Hartzell slår till och får bestiga den åtråvärda tronen högst upp. Han är 5,73s före andreplacerade volvoåkande Nils Larsson.

Här bjuder Nils på en rikgit bredsladd. Det gäller att hänga med och ratta och detta klarar ju Nils galant. Han får trona på andra platsen för dagen.


YES! så var det en duktig tjej på banan. Jasmin Lövgren-Holmgren. Hon rattade sin Peugeout strålande (fan inte lätt att stava den inte) Hon lättade inte på gasen och det hela resulterade ju in en tredje plats i söndagens tävling. Hon var 7,38s efter segraren. 


Så var det en klass kvar tillslut. Igentligen ska ju damerna vara först men jag får fixa det nästa gång. Det är faktist en hel del damer/tjejer med och kör i olika klasser men på slutet slår man samman dom och gör en totallista på deras tider. Oberoende av klasstillhörighet alltså. Vi hade 8st starka damer/tjejer/kärringar (eller vad man önskar kallas) på plats. 


Inte helt oväntat så har vi här en suvären segrare. Maja Larsson i sin Volvo gjorde rent hus. Hon vinner Dam cupen med 7,35s på Lördagen. 


Tvåan i Dam Cupen på Lördagen blev Elisabeth Pettersson. Jo det är är självaste Mor till strömgrenarna och hon är inte blyg på gasen hon heller. Hon delar bil med Nisse "pappa" Strömgren. 


Här finner vi Jasmin Lövgren-Holmgren igen. På en fin fin tredjaplats i Lördagens Dam Cup! Ursäkte den oskärpta bilden. 


Så tar vi den sista pallen för detta reportage. Söndagens tävling Dam Cupen. 


Maja Larsson i topp igen. Men nu knappar de övriga damerna in lite. Hennes segermarginal blir denna dag 3,46s


Sorry Elisabeth, men jag hade ingen mera åkbild på dig så det får bli detta snygga porträtt som får symbolisera din fina andra plats i Dam Cupen under söndagen. Snyggt rattat!

Dam nummer tre på Söndagen blir Katrina Henrysson. Hon var 5,40s efter den dominanta Maja i mål. 

Snyggt rattat alla Damer/tjejer/kärringar. 


Då var min lilla krönika klar för denna gång. Det tog lite tid och det var en del bilder att gå igenom. Tyvärr så var många bilder av sämre kvalitet och jag vet inte om jag ska skylla på dammet eller på okunskap. Trolige bägge delarna. Jag vill i alla fall sumera helgens tävlingar på Kalvholmen i Karlstad som mycket lyckade. Sällan har vi sett ett sådant kompetent startfält. Så många hårda fajter och hårresande attacker på både curvs och däckstravar. Det är synd vi måste köra utan publik nu i "corona-tider" för det är många som gått miste om mycket. Jag ser fram mot nästa tävling som är Nyköping den 15-16/8. Jag gisser att startfältet inte blir sämre då och att vi har många fina bataljer att se fram emot. 


Mvh Lola "reportörska" Olsson