Västerås 4-5/9

Västerås 4-5/9

del.t 5 & 6

Gurk Racet

Då var det kört igen. Gurk racet på Västerås motorstadium, deltävlingar nummer 5 & 6. Som vanligt så var startfältet snabbt fyllt då många vill vara med och slåss om heder och plaketter i sprintserien. När jag räknar i resultatlistan får jag ihop 103 startande. Ett imponerande startfält som skulle göra upp i rafflande bataljer under helgen. Lite roligt att nämna i detta sammanhang är att i klass 7 som bestod av hela 26 deltagare så var det 10 stycken damer med samt en tjej i ungdomsrallyklassen. Mycket roligt med så många starka damer i startfältet. Känns nästan som sprintserien är lite i framkant när det gäller damdeltagande i rally. Jag vill därför här börja med en fin bild på samtliga damer/tjejer/kärringar från helgen. Snyggt posserande på podiet. 

Övre raden från vänster:

Jasmin Lövgren-Holmgren Sandvikens MK, Lisa Nilsson Likenäs MK, Elisabet Pettersson Fagersta MK, Andrea Lamprecht Kolsva MS, Jonna Olsson Katrineholms MK, Linda Johansson SMK Karlskoga, Katrina Henrysson Teknis MK

Nedre raden från vänster:

Maja Larsson Järbo MK, Lola Olsson Hällefors MK, Therese Ledin MK Kopparberg, Alva Lamprecht Kolsva MS (kan ha blandat ihop Alva och Andrea här) 

Då ska jag gå över till själva tävlingarna. Jag börjar med klass 7 VOC, grupp N < 1600cc, gr E,F och det gör jag för att det var dom som startade först på Lördagen. Här var det som sagt ett stort startfält. Sammanlagt hela 26 startande A,B och C-förare sammanslaget. Det var 5 stycker A-förarer, 5 stycken B-förare och hela 16 C-förare varav dessa tappra 11 damer (tjejer/kärringar)! På lördagen hade vi en segrare bland A-förarna som heter Niklas Ledin. Många känner nog igen namnet från folkracevärlden där Ledin är ett välkänt namn. Han levde även upp till det namnet här men i en rallybil-SAAB 900 V6. Han vann lördagens tävling med 0,57s före Nils Strömgren som var tvåa. Niklas placerade sig även på pallen på Söndagen men då hade han bytt bil Han hade delat SAABen med Therese Ledin på Lördagen men sen gick den sönder på söndagen så då fick Niklas hoppa in i Jonna Olssons Volvo istället och det gjorde han ju med bravur och hamnade på en andra plats på söndagen. Då var han 3,02s efter Nisse Strömgren som då gick och vann. Här nedan en bild på Niklas i sin SAAB.

Som sagt så hade vi Nils strömgren som tvåa på Lördagen efter Niklas men på Söndagen så fick Nisse kliva högst på pallen. Denna gång rattade Nisse sin BMW 320 som ni ser på bilden nedan. Han brukar ju dela bil med sin fru Elisabet, men inte denna helg då Elisabet rattade familjens Ford Focus istället som hon delade med sonen Robert. Ja ni hör. Det är invecklad detta med delade bilar hit och dit bland dessa Strömgrenare. Det var ju med två till Strömgrenare i tävlingen men dom kommer vi nog till senare. 

Så har vi en Strömgrenare till då medans vi ändå håller på. För på tredje plats både på lördgen och söndgen har vi Robert Strömgren som ju delade bil med mamma Elisabet. Dom har fått riktigt bra gång i den Focusen. Den låter gött ska ni veta. På lördagen var Robert 4,32s efter Niklas Ledin men han bröt tyvärr i sista åket med en punktering. På söndagen var Robert 3,81s efter Pappa Nisse Strömgren. 

Då går vi över till B-förare i grupp 7. Ja ha ja. Nu kom det en strömgrenare igen! Nu i form av Robin Strömgren. Han rattar en BMW 320 som han delade med sin farbror kent Strömgren. Robin vinner stort på lördagen. Hans segermarginal ned till tvåan var hela 5,33s. Robin vinner även på söndagen men det var inte så svårt då han var själv i klassen.

Den som var tvåa på lördagen efter Robin var Kristoffer Andersson i sin Volvo. Även kallad "skäggbarnet" vet ej varför. Skäggig är han men inget barn? Lite konstigt kan jag tycka. Bil kan han köra bra i alla fall. Han delar bilen med sin far om jag fattat rätt. Här kommer en bild på "skäggbarnet" ;) .....jag menar Krisoffer. Det låter bättre tycker jag. 

Så har vi farsan "skäggbarn" på tredje plats på lördagen, nämlingen Roger Andersson (jag hoppas det är far, annars får jag skämmas). Roger var 7,08s efter vinnande Strömgren. 

Då var det C-förarna kvar i klass 7. Här hittar vi Filip Sjögren i sin Peugeot 206 GTI. Han vinner både lördag och söndag före Maja Larsson som är tvåa bägge dagarna. Segermarginalen för Filip på lördagen var 2,93s och på söndagen utökade han försprånget till 4,39s. Mycket snyggt rattat!

Men här har vi en mycket duktig tjej att köra bil. Maja Larsson som rattar sin stora Volvo S60 med sånt flyt. Ja, det ser nästan ut som hon flyter fram för det ser så smidigt ut. Hon är som sagt tvåa bägge dagarna. 

Så har vi då tredje placeringen på lördgen och där hittar ni mig i Lilla-Blå. Jag kallar Golfen för det för han är ju just liten och blå. Jag hamnar alltså på trejde plats och är distanserad av Filip med hela 4,18s. 

Men på söndagen hittar vi en ny trea och det är ingen mindre än Jonna Olsson i sin Volvo 850. Den bilen som hon delade med Niklas Ledin på söndagen så jag hoppas jag har fått rätt bild här nedan. Att det är på Jonna och inte Niklas. Jonna var 5,36s efter vinnande Filip. 

Då byter vi klass till fria bilar. Här har vi samma vinnare på lördag och söndag och han heter Johan Schilström. Han rattar en mycket vass Volvo PV. troligen många liter utrymme i den. Gissar på 2,9l fullpreppade hästkrafter. Går gör den i alla fall. Han vinner lördagen med 2,71s och söndagens tävling med hela 11,13s. 

Den som var närmast Schilström tidsmässigt var Peter Fransson i en VW 1303. Han var tvåa på lördagen och var som sagt 2,71s efter. På Söndagen så fick han tyvärr bryta efter att ha haft andra tid på träningen. Jag vet inte vad anledningen var att han bröt men han kom inte i mål i något av tävlingsåken. 

Tvåa på söndagen blev istället Jimmy Fransén i en Volvo Amazon men han var som sagt distanserad med över 11s av Schilström

Så hade vi ju en trea på lördagen också och där hittar vi Stefan Nilsson i en Volvo 242. Han rattar på bra och är 6,33s efter PV rattande Schilström. Han körde bara lördagens tävling om jag läser rätt i resultaten. 

På söndagen har vi en tredjeplacering i form av en Volvo PV till som framfördes av Arne Isaksson. Han var 24,75s efter Shilström. Jag tror dock att han inte hade riktigt samma "spis" i pvn som Schilström. Det lät i alla fall inte så. Men jag kan ha fel. 

Så var det dags för klass ungdomsrally, dom som kör med gröna skylten på skuffen alltså. Grön ÖVNINGSKÖRNING alltså. Gisses vad man blir att känna sig gamla när man tänker efter vad åren går. Den gröna skylten har ju en helt annan betydelse vid äldre ålder kanske. Nej nu spårar jag ur lite. Får nog ta en pause från skrivandet ett tag kanske. Men hur som hälst, grön skylt eller inte. Jäklar vad dom kan köra bil dessa ungdomar trots att dom är körkortslösa. Det var två deltagare med i denna klass och vinnaren båda dagarna heter Nils Larsson i en Volvo 740. Han vinner lördagen med 9,80s och söndagen med 4,10s.

Den andra ungdomen som var med i denna klass var Jasmin Lövgren-Holmgren i en Peugeot 206 GTI. Hon var som sagt den andraplacerade på lördagen och söndagen.

Sen var det nästa klass och det är Apendix K. Här är det indelat i A, B och C förare. Här fick tyvärr Ludde Davidsson dåligt med motstånd bland A-förare för han var själv i den klassen så det är svårt att jämnföra hans tider. Han var i alla fall snabbast totalt i denna klass om man tittar på samtliga tider. Ludde rattar en Renault Alpine

Sen går vi till B-förare i Apendix K och här hittar vi två deltagare. Det blev en ren släktfejd då det var far och son (tror jag). Vinnande ur denna strid gick sonen Sebastian Orava bägge dagarna. På lördagen var han 1,63s före sin far och på söndagen utökar han sin marginal till 2,53s. På bilden nedan ser vi Sebastian in action i Volvon som dom delar. 

och här har vi Reino Orava som inte rådde på sonen riktigt. Men han var god tvåa. 

Då var det klassbyte igen och nu hamnar vi i rallycross 2400cc. En riktigt värstingklass med vassa bilar. Det var också många ekipage med. Hela 21 stycken. Här hade vi en riktig faith mellan två förare i toppen, Robin Starö och Anders Johansson. Vinnande ur den striden gick på lördagen Robin Starö i sin vassa Toyota Corolla. Han var mycket underhållande att titta på. Full attack och lite till kändes det som ibland. Han vann med 0,29s före Anders på lördagen. Men på söndagen skulle det bli omvända förhållanden för då fick Anders kliva högst upp på pallen och Robin var tvåa. Här nedan ser ni Robin i Corollan.

och här har vi den andra placerade Anders Johansson i sin BMW E87. Han var alltså tvåa på lördagen men sopade till med den snabbaste tiden av alla på söndagen. Han vann då före Robin med hela 0,08s. Knapt en grisblink alltså! Kändes nog lite surt för Robin för att Anders tog i och med detta hem vandringspriset för den förare som hade den snabbaste tiden av alla klasser. Görsnyggt rattat!

På lördagen i klass 2400cc hade vi en förare vid namn Niclas Härdevik Norström på tredje plats. Han körde en Ford Escort RS och belönades med bronsplaketten. Han var 1,10s efter lördagsvinnande Starö i Corollan. Här under en stilbild på Forden.

Så fick vi en ny trea på söndagen i form av Patric Wiik i en Opel Ascona B. Han var då 2,22s efter vinnade BMW-föraren Anders. Bra jobbat. 

Då skulle det vara dags för klassbyte igen. Nu till Juniorer 2150cc max 23 år. Men jag måste nog ta ett litet uppehåll nu innan det slinter på tangenterna här och så är det ju Idol snart på tvn och det är ju viktigt. Hörs snart igen. 

japp! då var jag här igen vid tangenterna och då ska ja ta mig an juniorerna. Startfältet här var lite tunt. Bara två stycken tappra killar och den som vann bägge dagarna Leo Rosenqvist i en Opel Astra. Han åkte riktigt snyggt och han var faktiskt så snabb bägge dagarna att han åkte ifrån seniorerna i 2150cc. Han var 0,39s före på lördagen och 0,10s före på söndagen . Mycket, mycket snyggt rattat av Leo. Här nedan en stilbild på Leo. 

Den andra deltagaren i denna klassen var Albin Sundin också han körandes i en Opel Astra. Tyvärr så körde han sönder bilen i träningen på lördagen. Jag läser mig till på facebook att det var en drivaxel samt även troligen diffhaveri. Tråkigt! Men som sagt Shit happens. Vi hann i alla fall få en bild på Albin som ni kan beskåda här nedan. 

Då var det klassbyte igen och nu kommer vi till just seniorerna i 2150cc. Här har vi en vinnare på lördgen som heter Anton Eriksson Therus. Han kör en BMW E36 318. Hans segermarginal till den andreplacerade på lördagen var 2,39s. På söndagen ramlar Anton ned lite på pallen och blir tvåa. Han har då "hela" 0,07s upp till vinnaren. 

Fredrik Tinnsten var tvåa på lördgen och han körde även han en BMW E36. Han lyckades bryta båda träningen och första åket men fick sedan till ett bra åk i sista omgången som förde honom upp på silverpallen. 

Tredje plats på lördagen knep Niklas Blidberg i en Opel Kadett GSI. Han var 4,07s efter Anton den dagen men sen på söndagen så vände det och Niklas hade marginalerna på sin sida, hela 0,07s ned till andraplatsen. 

På söndagen fick vi en nya trea för då var Patrik Ekman på hugget. Han rattade sin Opel Astra G sport till en stilig bronspeng och han var 0,55s efter vinnaren den dagen. 

Då har vi kommit till den sista klassen som är rallybilar 2wd. Också detta en klass med många deltagare, hela 23 stycken, som också är indelat i A, B och C-förare. Vinnare A-föarre på lördagen blev Mikael Lundberg i sin Golf. Men det knövlade lite för honom i träningsåket som han bröt med trasig drivknut (tror jag det var). Men han fixade detta till tävlingomgångarna och kunde vinna lördagens tävling med hela 3,00s före tvåan. Men på söndgen gick det åt skogen. Micke körde sönder växellådan i träningsåket och så var den dagen förstörd. (Det var 12 stycken A-förare med)

Tvåa på lördagen efter Micke var Johan Eriksson i en SAAB 9-3T och på söndagen så har vi en vinnare i Johan. Segermarginalen ned till tvåan var då 0,00s....alltså samma tid som Richard Åndberg, men jag tror att det blev särskiljning på mellantider och då vann Johan. Ja, jämnare kan det ju inte bli. Här nedan en bild på Johan i SAABen. 

Daniel Edman i sin potenta Volvo 940 gjorde komback i sprintserien efter en tids uppehåll. Detta gjorde han med bravur då han slutar på en tredje plats i lördagens tävling. Mycket snyggt att klara av det med trolig "rattrost" och allt. Det var imponerande. Daniel missar precis pallen på söndagen då han blir fyra. 

Richard Åndberg i sin Corolla blev alltså tvåa på söndagen men på samma tid som vinnaren Johan. Lite snöpligt kan man tänka men det var bra rattat av Richard som börjar att finna sig tillrätta i den potenta Toyotan. Snyggt. 

Det skulle bli en stenhård faith på söndagen om hundradelarna på pallen för på tredje plats kom Göran "Lillen" Andersson, endast 0,17s efter vinnande Johan. Mycket bra kört och det är ljuvligt att lyssna på sången i hans Volvo 740! Det är så man får rysningar på hela underarmarna. 

Då byter vi till B-förare i rallybilarna. Här hade vi fyra deltagara och här får vi en och samma vinnare på lördag och söndag och hans namn är Adam Carlsson. Han rattar sin Opel Astra brutalt in i svängarna och det lönade sig i helgen. Han vinner på lördagen med 3,14s och på söndagen med 2,48s. Imponerande!

Vi har också samma namn på andra platsen bägge dagarna och det var Rickard Frisk i en Volvo 240. 

På pallplats nummer tre och vi också samma namn både på lördag och söndag och han heter Mikael Westling. Han var 11,27s efter på lördagen och 10,37s efter på söndagen i sin Volvo 940.

Då var det dom sista deltagarna i rallybilar 2WD och det är ju C-förarna. Det var totalt sju C-förare med i klassen och vinnare på lördagen var Robert Åndberg. Nu ska vi inte röra ihop detta. Vi har en Richard Åndberg som var med i A-förare men det är en brodern (tror jag) och dom delar bil nämnligen toyota Corollan. Jag tror också att Richard bara körde på söndagen. Hur som helst. Robert vann i alla fall lördagens tävling för C-förarna. 

Tvåa på lördagen var Johan Kanerva i sin Volvo 242 som också han delar med sin far Göran Kanerva. Johan körde också strålande på söndagen då han gick och vann. Hans segermarginal var då 1,87s före tvåan. På lördagen hade Johan 0,36s upp till pall nummer 1.

På den tredje platsen både på lördag och söndag hittar vi en Ford Fiesta som rattades av Patrik Greis. På lördagen var han 4,34s efter Åndberg och i söndagens tävling var han 2,06s efter Kanerva. 

Men i söndagens tävling fick vi ett nytt namn på andraplatsen. Nämnligen Johathan Andersson i en Golf. Han bröt lördagens tävling då han tappade hjulet faktiskt. Men han lyckades att få ihop det hela och belönades för detta med en pallplats på söndagen. Han var 1,87s efter vinnaren. 

Nu blev det ju så här att jag började med damerna och nu kommer jag även att avsluta med damerna. Segrare i damcupen både på lördag och söndag var ju inte helt oväntat Maja Larsson i sin Volvo S60. Hennes segermarginal var på lördagen 1,25s och på söndagen vann hon med 0,97s.

Två på lördagen i damcupen lyckades Lilla-blå och jag bli men på söndagen så ramlade vi ned ett pinnhål och hamnade på tredje plats. Jag hade då 2,7s upp till Maja. Jag heter alltså Lola Olsson om någon missat vem det är som skriver här på sidan.

Trea i cupen på lördagen blev Jonna Olsson i en Volvo 850. Hon hade då 1,89s upp till Maja om jag räknat rätt. På söndagen klättrade Jonna upp till andra platsen och var då endast 0,97s. Snyggt rattat.

Då ska jag försöka sammanfatta helgens tävlinde i Västerås. Jag kan börja med det negativa och som jag tycker och det var att det var svinkallt. Tror till och med att det var frost en kort stund på morgonkvisten. Söndagen var någon bättre värmemässigt men det är väll bara att vänja sig. Nästa tävling blir till helgen 11-12/9 i Arboga. Bara att packa med mössa och vantar men vi får hoppas på lite värme. Jag tror dock att vi får ser heta faither bland laddade förare och det tror jag kommer värma under västen. vi kommer nog att få upp ångan rejält nu när det är tävling tre helger på raken i september. Så, alltså knappt lönt att lasta av. Vi hörs och syns i Arboga!


Mvh Fru Lola "knönikörskan" Olsson


Bilderna är tagna av Linn Nordström och får används.